Zweedse les – 2

Gisteren had ik alweer mijn vierde les Zweeds en ik blijf het maar leuk vinden. Ook al worden de lessen op ongeveer de allerongelukkigste tijd gegeven (van zes tot kwart voor acht – ik moet altijd haasten en heb schreeuwende honger tegen de tijd dat we klaar zijn) en ook al gaat het lang zo goed niet als ik zou willen: ik ga er iedere keer weer met een hoop zin naartoe.

Voor volgende week moeten we weer een stukje schrijven, dit keer over wat je zoal doet op een dag en vooral wanneer (we zijn met de tijd en tijdsbepalingen bezig). Dit is wederom lang niet zo episch als ik zou willen en ik moet steeds denken aan de eerste twee plaatjes van deze Calvin & Hobbes.

De tekst die ik dit keer schreef, ziet er zo uit:

Min dag

På morgonen stiger jag up klockan sju. Jag duschar och äter frukost. Efter frukosten läser jag en liten Facebook och Twitter och ibland tidningen. Sedan går jag på tio i åtta till skolan. Jag arbetar som lärare.
Klockan kvart i elva hålar jag paus. Jag äter två smörgåsar och dricker kaffe.
Sedan arbetar jag nästan två en halv timme. Klockan tjugo över ett hålar jag paus igen.
Klockan fem i tre sluttar jag. Jag kör hem och arbetar vidare.
På kvällen äter jag middag, oftast klockan kvart över sex. Efter middag läser jag en bok, tittar teve eller arbetar en liten. På måndag tränar jag på korfball.

Mijn echte leven is natuurlijk een stuk spannender, maar hoe moet ik in vredesnaam uitleggen dat ik vandaag genoten heb van een supergrappige presentatie van drie derdeklassers, die hun twee gelezen boeken wisten te presenteren in ‘Wie is de mol?’-format? Hoe kan ik vertellen dat ik op Facebook een heel interessante discussie voerde met een collega? Hoe omschrijf ik het pauzegesprek met enkele andere collega’s dat in vijf minuten heen en weer schoot tussen leuke leerlingen, lege hulzen en Nyenrode?

Ik wil natuurlijk veel te veel en veel te snel, dat snap ik ook wel. Een gevaarlijke combinatie van faalangst en perfectionisme ligt zoals altijd op de loer, maar ik geloof dat ik op mijn 35e eindelijk stevig genoeg in mijn schoenen sta om hier weerstand aan te bieden, dus vind ik de lessen nog steeds leuk. Ook al komt het Zweeds er bij het voorlezen niet zo vloeiend uit als het in mijn hoofd klinkt, ook al kan ik nog geen uiting geven aan meer filosofische beschouwingen en ook al kom ik iedere donderdagavond met honger als een beer om acht uur thuis.

Hej då och trevlig helg!

Zweedse foto

Oostzee

2 thoughts on “Zweedse les – 2

  1. Zo leuk dat je Zweeds leert! Mijn inner Zweed spreekt alles ook altijd prachtig uit, maar het komt er ook nooit zo geweldig uit 😉 Maar hebben ze je nog niet geleerd over fika? Dat is blijkbaar alles pauze- en koffiegerelateerd, dus kan altijd, en klinkt leuker dan paus!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s