Woordjes leren

Woordjes leren, of eigenlijk: Zweedse les – 3. Want in dat kader moet ik woordjes leren. En dat kan ik niet zo goed. Althans, niet als het gewoon rijtjes met woordjes zijn die verder nergens aan opgehangen worden. 

Toen er in de les gevraagd werd door een van mijn medeleerlingen of we ook woordjes mochten leren, hoopte ik vurig dat de docente zou zeggen dat het bijhouden van de woordjes uit de lessen genoeg zou zijn. Maar nee. Daarna hoopte ik dat het leren van woordjes facultatief zou zijn. Maar nee. Mijn medeleerlingen wilden zelfs heel graag overhoringen. En vanaf dat moment ben ik een beetje in paniek.

Het idee alleen al dat ik bladen vol woordjes moet leren brengt me terug in de zwartste periodes van mijn middelbareschooltijd. Avonden achtereen zat ik te stampen en te blokken, vooral voor Frans, Latijn en Grieks. Mijn moeder ging zelfs speciaal een aantal avonden op cursus bij mijn docent Grieks om het alfabet te leren, opdat ze mij kon overhoren. Ik heb kaartjes gemaakt, ik heb met lijsten gewerkt, ik heb me uren en uren laten overhoren met meestal als enige resultaat dat ik de dag van de toets de helft alweer vergeten was. Frans en Grieks heb ik moeten laten vallen omdat mijn woordenschat gewoonweg te klein was om een zinvolle vertaling te maken of om een simpel boekje te lezen (dat heette overigens La mémoire blanche – een bijzonder ironische titel, besef ik nu pas). Engels, Duits en Latijn gingen me iets beter af, geen idee waarom, maar mijn docent Duits in de bovenbouw, die toch al geen hoge pet van me op had, maakte me evengoed uit voor lui (overigens zonder dat ik er zelf bij was) omdat hij dacht dat ik weigerde te leren.

Goed, nu moet ik dus wederom woordjes leren. Ik durf te beweren dat ik het grootste deel van de woorden die in de lees-, spreek- en luisteroefeningen voorkomen al ken. Ik heb prachtige woordenlijsten aangelegd en omdat ik ze al gehoord of gezien heb in context, is het opschrijven ervan bijna genoeg om ze te onthouden. Contextloze woordjes blijven echter met geen mogelijkheid hangen. Ik haat de werking van mijn geheugen! Als iemand tips heeft: ik hoor ze graag!

Wat zeg je? Dat ik mijn tijd beter kan besteden aan het leren van woordjes dan aan het schrijven over mijn onvermogen daartoe? Ehm…

foksuk_nieuwe_onderwijsmethode

2 thoughts on “Woordjes leren

  1. Viertakt van Verhallen? Veel ankers en parapluutjes maken. En wij hebben voor de allerlastigste woordjes een rol behang a.d. muur met het woord en een klein tekeningetje. Bon chance!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s