‘Plaatjes voor Facebook om te delen’

Nog heel even en Facebook is het nieuwe Hyves, met glitterplaatjes en al. Er bestaan zelfs accounts die louter en alleen in het leven geroepen zijn om mensen te voorzien van gedachtes die ze zelf blijkbaar niet hebben. Een voorbeeld daarvan is ‘Plaatjes voor Facebook om te delen‘ – catchy naam joh!

Soms zie ik versjes (gedichten kun je het niet noemen), aforismen en tegeltjeswijsheden langskomen in mijn tijdlijn, meestal voorzien van een toepasselijk plaatje. Ik was benieuwd naar de bron van deze tijdlijnvervuiling en nam een kijkje. De inhoud van de pagina bestaat voornamelijk uit twee soorten plaatjes. De eerste categorie bestaat uit schattige poezen, geinige kuikentjes en vroegwijze kinderen die je, afhankelijk van het moment van de week een fijne middag, een gezellig weekend of een prettige maandag toewensen. De tweede categorie bestaat uit zweverige duiven, transcendente kaarsen en meditatieve golven waar een tekst overheen is getypt over dode moeders, vrienden met kanker of anderszins ongelukkige types. Met natuurlijk als kern van de boodschap dat we nog zullen ophouden met aan hen denken. Ofzo.

Blijkbaar is er een markt voor deze plaatjes. Blijkbaar vinden mensen het nodig om te laten weten dat ze hun dode konijn voor altijd in hun hartje zullen dragen, ook al is het al vijfentwintig jaar geleden dat het beestje de pijp uit ging. En blijkbaar beschikken juist de mensen die hier kond van willen doen niet over eigen middelen om dit op enigszins acceptabele wijze uit te drukken. En langzaam slibt Facebook dus dicht met dit soort berichten.

Wellicht had je al begrepen dat ik hier niet per se heel gelukkig van word. Maar ik wil niet elitair, hautain, snobistisch of wat dan ook zijn en hé, Facebook is van iedereen. En ik hóef niet alles te lezen (dat ik nu eenmaal obsessief alle letters lees die mij ter oge komen, zelfs die op het etiket van een pindakaaspotje, is mijn probleem, daar kunnen al die mensen niks aan doen).

Waar wel het stoom van uit mijn oren komt, zijn de vergelijkbare berichtjes die een tekst op beschuldigende toon bevatten, zoals: “Ik weet dat 96% van mijn vrienden die dit bericht lezen dit niet zullen delen. Als je enig hart in je donder hebt en niet onverschillig bent, dan deel jij dit kaarsje wel, voor alle mensen die … (vul hier een nare ziekte dan wel doodsoorzaak dan wel missend familielid in).” Ik maak verdorie zelf wel uit of ik ergens om geef en ik maak nondedju nog zelver wel uit hoe ik daar uiting aan geef! Val me niet lastig! Ga weg!

Langzaam maar zeker wordt Facebook dus het nieuwe Hyves. Facebook is inmiddels de hangout voor alle tantes en buurvrouwen van Nederland en ik ben langzaam aan het afhaken. Of nou ja, ik erger me vaker dan goed voor me is, dus overweeg ik af te haken. Als iemand een mooi alternatief in de aanbieding heeft, dan houd ik me aanbevolen.

 

2 thoughts on “‘Plaatjes voor Facebook om te delen’

  1. Vreselijk ja, die beschuldigende toon. Tja, ik zou er ook wel mee willen stoppen soms. Ik maak me vooral zorgen over mijn privacy. Maar het probleem is dat zo’n 30% van mijn facebookvrienden uit het buitenland komt en dat ik met hen echt niet zou gaan mailen.

  2. Brr, ik krijg gewoon kippenvel van die FB pagina! Gelukkig heb ik geen last van oude tantes en buurvrouwen die mijn tijdlijn besmeuren met dit soort onzin. Daar zou ik ook wel jeuk van krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s