Tafeltjes delen

Enige tijd geleden bevond ik mij in de Goudse Schouwburg. Ik was wat vroeg, dus bestelde ik nog wat te drinken. En omdat ik, zoals gezegd, vroeg was, was het geen probleem om een vrij tafeltje te bemachtigen. Tot zover was alles dik in orde.

Langzaam maar zeker werd het volk talrijker en het aantal beschikbare tafeltjes schaarser. Een meneer vroeg dan ook of hij aan ons tafeltje plaats mocht nemen. Ik houd niet per se van vreemde mensen, maar wil wel graag iedereen te vriend houden, dus gebaarde dat het oké was. Niet heel veel later schoof echter zijn complete posse ook aan en was ons gezelschap van twee onverbiddelijk verdrongen naar de periferie van dat wat ik kort daarvoor toch een beetje als óns tafeltje was gaan beschouwen. Gelukkig begon de voorstelling vrij snel daarna.

Vorige week bevond ik me op een terras in Amsterdam in een soortgelijke situatie, alleen betrof het het tafeltje naast me en durfde de jongeman in kwestie wel te zeggen dat hij vreemd gezelschap niet op prijs stelde. Daar trok het bejaarde echtpaar zich echter niks van aan en ging gewoon zitten. En toen kwam ik in een soort loyaliteitsconflict. De oudere mensen uit de provincie waren heel vriendelijk en voorkomend en de jongeman was nogal lomp. De sympathiebokaal ging dus eigenlijk naar de oude mensjes, maar anderzijds was het natuurlijk van een ongekende botheid dat zij gewoon gingen zitten. Ondanks dat de eerste tafelheer heel duidelijk te kennen had gegeven dat hij nog iemand verwachtte, dat hij een belangrijk gesprek ging voeren en sowieso volkomen in zijn recht stond.

Sindsdien verkeer ik in twijfel. Is het volkomen normaal om bij wildvreemden aan tafel plaats te nemen? Of is het juist volkomen terecht om zoiets te weigeren. Ik ben in beide niet goed. Ik blijf liever anderhalf uur staan, klooiend met een glas in mijn ene en een bitterbal in mijn andere hand dan dat ik zou vragen of ik andermans gezelschap mag infiltreren. Anderzijds zeg ik dus geen nee als zoiets aan mij gevraagd wordt. Maar vervolgens zit ik me de rest van de avond wezenloos te ergeren aan die schaamteloze vreemden. En maakt het voordeel van een aardig ouder echtpaar uit de provincie zijn al het overige goed? Wat vinden jullie?

10 thoughts on “Tafeltjes delen

 1. Je moet wel tafeltjes willen delen als het druk is, maar als je wacht en een stoel bezet houdt, moet je dat aangeven. Daar mogen mensen niet op gaan zitten. Als je echter niet van mensen houdt en dat de reden is dat je tafeltje rustig moet blijven, mogen mensen gewoon gaan zitten, ook al mag dat niet van de tafelheer.

   • nee, niet van mensen houden is geen argument. Sorry. hahaha. Bij persoonlijke gesprekken moet je je oefenen in het er niks van aantrekken wat andere mensen vinden van jouw argumenten. Als je je bezwaart voelt doordat andere mensen denken van jouw argumentatie, dan is er misschien wel iets mis mee, toch?

   • Tja, ik weet niet, ik vind het gewoon heel raar om zomaar in iemands persoonlijke ruimte te stappen (en dat doe je nogal gauw aan zo’n tafeltje) en feitelijk te zeggen: “Joh, het boeit me niks dat jij je ongemakkelijk voelt nu ik zo dicht bij je kom.”

   • Eh ja. Ik snap wel wat je bedoelt. Ik heb dat meer overdag op een terras dan ’s avonds in het café (als ik een biertje heb gedronken, boeit het me sowieso niet meer wat anderen van mijn argumentatie vinden). Op een terras overdag ben ik me daar veel bewuster van. Maar als ik een goed gesprek wil hebben, spreek ik nooit overdag af op een druk terras. Sowieso doe ik veel gesprekken liever ’s avonds met een glas bier. Of op het platteland waar op een terras een paar tafeltjes staan, met weinig gasten en veel natuur die je innerlijke rust reflecteert. De stad is gewoon niet ideaal voor goede gesprekken. Wat mij betreft.

   • Ja, dat die kerel per se daar een moeilijk gesprek moest voeren vond ik ook wat vreemd. Zou ook niet mijn keuze zijn, maar wie weet had ‘ie plattelandsvrees?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s