Brief aan De Volkskrant

Ik schreef een brief naar De Volkskrant en deze werd geplaatst. Zoiets vervult me, wellicht onterecht, met kinderlijke trots. 
Jammer genoeg was de brief te lang en moest de redactie erin knippen. Nog jammerder genoeg verdween daardoor mijn laatste alinea, die ik nou juist zo goed vond. Hieronder vind je de brief in zijn geheel:

Na het lezen van de brief van Willem-Otto van Soest (van zaterdag 31 mei) werd ik eerst overvallen door medelijden met de scholier die hij ooit geweest is: je zou inderdaad als eerste kennismaking met de literatuur maar met De komst van Joachim Stiller om je oren geslagen worden. Ik kan me voorstellen dat dit een reden is om heel lang geen boek meer aan te raken, het is immers nogal taaie kost voor een beginnend lezer.

Zijn pleidooi echter om dan maar boeken van Stephen King, J.K. Rowling en Dan Brown op de literatuurlijst voor Nederlands (althans, ik neem aan dat hij het daar nog steeds over heeft) te zetten, stuit me tegen de borst. Allereerst kun je van de door hem genoemde auteurs afvragen wat precies het literaire gehalte is, maar dat is een andere discussie. Ten tweede zijn dit auteurs die hun boeken in het Engels schrijven en daarmee zichzelf spijtig genoeg diskwalificeren voor de Nederlandse literatuurlijst.

De opmerking van Van Soest gaat uit van de misvatting dat lezen ook op school alleen maar ‘leuk’ moet zijn. Waarom?! Wiskunde is toch ook niet alleen maar ‘leuk’ puzzeltjes oplossen en “Ach, laat die SOS, CAS en TOA verder maar zitten, want nee, dat is niet echt leuk voor jullie, hè”? Bij geschiedenis vertellen we toch ook niet alleen maar de spannende verhalen en laten we de moeilijke verbanden weg, omdat het anders ‘niet meer leuk’ is?

Natuurlijk, ik ben me ervan bewust dat er in het verleden te vaak te moeilijke boeken aan leerlingen zijn opgelegd. Ik moest in 6 gymnasium ook In de Bovenkooi van Biesheuvel lezen en begrijp daar tot op de dag van vandaag nog steeds helemaal niks van. Daar werd en wordt (nog steeds) de plank vaak misgeslagen. Op de school waar ik werk, maken we binnen de sectie Nederlands sinds kort echter gebruik van de site lezenvoordelijst.nl: een mooi initiatief van onder andere de Rijksuniversiteit Groningen om zowel boeken als lezers op niveau in te delen. Een niveau 1-lezer, die eigenlijk niet van lezen houdt, nog zeer onervaren is en al moeite heeft met af en toe een sprong in de tijd, laat je niet beginnen met het lezen van De Asielzoeker van Grunberg (niveau 5). Een leerling die echter al ervarener is, verbanden kan leggen tussen verschillende boeken en ervan houdt om na te denken over de mogelijke achterliggende gedachtes van de schrijver, moet je niet meer lastig vallen met Echte mannen eten geen kaas van Mosterd (niveau 1), want ook dan maak je leerlingen het lezen tegen.

Ik zal niet beweren dat ál mijn leerlingen sinds dit jaar met plezier lezen, echt niet. Maar dat hoeft ook niet. Lezen moet je leren en van lezen kun je leren. Door leerlingen op het juiste niveau in te schalen, daar te laten beginnen en langzaam verder te brengen, kun je dat bewerkstelligen. En daarvoor hebben we auteurs als King, Rowling en Brown echt niet nodig. Die lees je maar in je eigen tijd.

One thought on “Brief aan De Volkskrant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s