Vakantieplog 3 – Odense, kastelen en stenen

De vorige avond leek mooi weer gebracht te hebben, maar de volgende ochtend was het wederom moeilijk om de zee te zien.

IMG_1959

De volgende teleurstelling betrof het ontbijt: geen ei! Het leek een matige 6 te worden, maar er bleken ontzettend lekkere kaneel- en andersoortige gebakjes bij te komen en het brood was ook lekker, dus konden we het eindoordeel opschroeven naar een 8. Ik had wel een logistiek probleem met de jam:

IMG_1960

Er kwamen geen bakjes o.i.d. bij. Ik heb echt een paar minuten na staan denken over hoe ik de jam zou gaan transporteren en kwam uiteindelijk met het volgende briljante plan:

IMG_1962

Ook in Denemarken kampen ze met existentiële vragen:

IMG_1963

We wandelden door ons dorpje:

IMG_1965

IMG_1966

IMG_1967

We bekeken de lokale veestapel:

IMG_1971

En ze hadden er leuke huisjes:

IMG_1974

In Denemarken grossieren ze in dit soort leuke huisjes en ik zette er wel honderd op de foto ofzo. Ik zal proberen me in deze verslagen een beetje in te houden.

IMG_1975

Dit vond ik een leuke straatnaam.

Het was tijd om via een omtrekkende beweging naar Odense te gaan. We reden over de plaatselijke Margrietroute naar het kasteel Egeskov. Eerst kwamen we nog een oude boerderij tegen:

IMG_1976

IMG_1977

Daar was niet veel meer van over. Maar hij was dan ook echt heel erg oud.

Bij Egeskov hadden ze ook weer van die leuke huisjes:

IMG_1978

En een kasteel dus:

IMG_1981

Ik heb alleen maar foto’s van uit de verte, want het was best wel duur om naar binnen te gaan. En dan was het eigenlijk vooral een toeristenfuik met Segways enzo, dus daar hadden we niet zo veel zin in.

Op naar Odense. Daar zagen we een giraf:

IMG_1982

Tom maakte een grapje over dat het misschien wel de brouwerij was waar ze het girafbier maakten, maar dat leek ons nogal onwaarschijnlijk, zo dicht bij de stad. Op de terugweg bleek het inderdaad gewoon de brouwerij.

We liepen over de oudste gietijzeren brug van Odense. Ik wist dat helemaal uit het Deens te vertalen vanaf het bijbehorende bordje. Ik had niet gezien dat er ook een Engelse tekst bij stond, dus ik was een beetje teleurgesteld toen Tom niet echt onder de indruk was van mijn kennis. Hij had het zelf ook al gelezen.

IMG_1983

En nog een oud huisje:

IMG_1985

Dit is ook een oud huisje, maar dit is niet echt. Dat weet ik omdat het bij het Hans Christian Andersen-museum stond.

IMG_1986

We liepen door de buurt waar Andersen opgegroeid is. Daar hebben ze vooral veel oude huisjes.

IMG_1987

IMG_1988

Hier woonde hij daadwerkelijk:

IMG_1990

En dit was een soort Hans-en-Grietje-huisje, maar dat is dan weer een sprookje van de gebroeders Grimm, dus dat telde eigenlijk niet.

IMG_1991

Er was een winkeltje met allemaal heel erg authentieke souvenirs en kerstspullen. Daar moesten we natuurlijk naar binnen, want zo zijn wij: het toegangsgeld voor een kasteel vinden we te hoog, maar vervolgens slaan we wel voor vijftig euro kerstparafernalia in. Met als excuus dat het ook voor de familie is. Maar het meeste is voor ons zelf.

IMG_1992

(Dit was nog niet de kerstafdeling)

IMG_1993

Dit wel, kijk maar naar Toms grote glimlach.

We gingen ook gewone winkels in, op zoek naar een reiswaterkokertje voor Tom, zodat hij ’s ochtends alvast koffie kon zetten voordat we gingen ontbijten. Ik kan vast verklappen dat het niet gelukt is.

We vonden wel dit:

IMG_1995

Ik houd van Nederlandse teksten en dingen van thuis in het buitenland, maar zoiets zei ik geloof ik al eerder.

We moesten ook op zoek naar plaatselijk bier, want dat was Toms missie, maar ook dat zei ik geloof ik al eerder. We vonden een wijnwinkel met heel veel hipsterbier. In Denemarken hebben ze nog meer hipsterbier dan in Nederland.

IMG_1996

Tom mocht van zichzelf deze kopen:

IMG_1997

De wijnwinkel bevond zich tegenover de Vintapperstræde, dat vond ik grappig.

IMG_1998

Het bleek ook nog eens een heel leuk straatje te zijn:

IMG_1999

Ik kocht er deze tamelijk fantastische iPad-hoes:

IMG_2372

Want ik vond dat ik na al Toms bier ook wel een souvenir mocht.

Ze waren ook dingen aan het opgraven in Odense:

IMG_2002

Er stond helaas nergens wat dan precies en na vijf minuten wachten op een opzienbarende vondst, die niet kwam, vond Tom dat we verder moesten.

Ik nam nog snel een foto van een leuk straatje met oude huisjes:

IMG_2003

Daarna gingen we terug naar Nyborg, want daar hadden ze een kasteel en dat hadden we gisteren nog niet gezien. En omdat Tom, naast zo veel mogelijk leuk bier ook zo veel mogelijk kastelen wilde zien deze vakantie, en Egeskov een beetje een teleurstelling was, kon dit niet langer wachten.

IMG_2004

IMG_2006

IMG_2011

Ik vind de Deense vlag heel fotogeniek.

IMG_2013

Dit vlaggetje vond ik ook mooi, want het zei dat ze in de bibliotheek een wifi-spot hadden, dus daar liep ik gauw heen (terwijl ik deed alsof ik foto’s ging maken, maar eigenlijk probeerde ik de hele tijd verbinding te krijgen – dat lukte niet).

Terug dan maar, naar de slotshop. Daar kon je een kubb-spel lenen. Kubb is mijn lievelings!

IMG_2015

Misschien ga ik in Utrecht wel een kubb-klubb oprichten.

In de slotshop verkochten ze wederom plaatselijk bier, dus daar kocht Tom ook nog wat van. Daarna moest hij de hele tijd met een tasje slepen, maar dat gaf niet, want het was een heel speciaal tasje, van Nyborg.

IMG_2017

We wierpen nog een laatste blik op het slot, want we gingen proberen het station te vinden.

IMG_2019

Dag slot!

IMG_2020

Hoi station!
(In werkelijkheid duurde het even voordat we hier aankwamen hoor, al die wegen in Nyborg liepen heel raar, waardoor ik de kaart niet zo goed kon onthouden).

Bij het station gingen we kijken of we een beetje makkelijk naar Kopenhagen konden komen. Het bleek schreeuwend duur. Dat komt vast doordat je over de Store Bælt-brug moet enzo, maar toch. Kopenhagen kwam hier definitief te vervallen, wat eigenlijk niet zo heel erg was, want ons programma was toch al erg vol voor het beperkte aantal dagen.

We gingen eten bij ‘ons’ restaurant, want dat beviel gisteren best goed en waarom zou je steeds nieuwe dingen uitproberen?

IMG_2021

Ik probeerde wijn in plaats van bier; gedurfd. Waarom kijkt Tom hier zo sip? Ik weet het niet meer.

Na het eten kwamen we deze dingen tegen:

IMG_2022

Ik vond het een hilarisch woord, sorry.

Het was nog best vroeg, dus reden we naar het strand bij Nyborg, om te kijken of we de allercoolste brug ooit op de foto konden krijgen.

IMG_2023

IMG_2024

Ja hoor! Daar heb je hem, de Store Bælt-brug.

IMG_2028

En nog een keer!

Daarna reden we richting Lundeborg, maar wel via Hesselager, want daar hadden ze een heel grote steen en die wilde ik zien.

IMG_2029

Dit is dus nog maar het topje.

IMG_2031

Dit is een nog kleiner topje, maar hier krijg je wel een beetje een idee van de omvang.

Er lag ook nog een slot op de route: Hesselagergård (lees de wikilink maar even voor meer info).

IMG_2032

IMG_2033

Het lag nogal verscholen.

Eenmaal in Lundeborg was het weer heel mooi weer, dus wandelden we naar de kerk en naar het strand. Ik ging het fototoestel dat ik van mijn vader geleend had eindelijk eens uitproberen.

IMG_2035

Maar deze is gewoon met mijn telefoon genomen.

En deze ook:

IMG_2036

We besloten dat we, mocht het weer het toelaten, niet gingen zwemmen deze week.

3 thoughts on “Vakantieplog 3 – Odense, kastelen en stenen

  1. Pingback: Vakantieplog 11- Český Krumlov | Skietje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s