Racefietsen met zijwieltjes – 1

Vroeger was ik Joop Zoetemelk. Althans, als ik op mijn fiets zat en zo snel mogelijk de bochten probeerde te nemen op mijn zelfbedachte parcours. Dat ik Joop Zoetemelk was, komt doordat hij niet heel lang voordat ik leerde fietsen zijn grootste successen behaalde en in die tijd de meest succesvolle Nederlandse renner was. Of omdat ik zijn naam heel grappig vond, dat kan ook.

In ieder geval waren mijn vader, moeder en broertje respectievelijk Hinault (zonder voornaam), Jan Raas en Gerrie Knetemann en zo fietste ik een beetje door mijn kleuterwereld. En later als ik groot was, werd ik wielrenner.

Dat liep anders. Vooral ook omdat ik nooit een racefiets kocht. Maar daar gaat verandering in komen! Binnenkort word ik uitgenodigd om de voor mij bestelde fiets in Gouda te gaan testen en als ik dan bij het proefrijden niet al te vaak keihard onderuit ga en/of helemaal niet bij het stuur kan en/of het niet eigenlijk doodeng vind om met mijn voeten vast te zitten, mag ik hem mee naar huis nemen. Of nou ja, na wat financiële transacties en ander gedoe waar ik nu nog even geen rekening mee houd.

Er zijn trouwens nog best veel dingen om rekening mee te houden: trappers pedalen, kleding, wel of geen helm; en ik heb van alles nul tot geen verstand, ondanks mijn zeer vroege fascinatie voor de wielersport. Het voelt dus een beetje alsof ik weer met zijwieltjes moet gaan fietsen. Mochten er mensen zijn die dit lezen en wél verstand van wielrennen hebben: alle tips zijn welkom.

In de tussentijd ga ik proberen de naam van mijn fiets te onthouden, wat me vooralsnog alleen lukt als ik denk aan een beetje schmutzige nachtclub. Mijn fiets heet namelijk Sensa Prima. Daar ga ik nog iets op verzinnen.

4 thoughts on “Racefietsen met zijwieltjes – 1

  1. leuk! Ik leen altijd Peter zijn racefiets van voor de oorlog. Waar je op moet letten (weet niet of het al te laat is?) waar de remmen zitten. Boven of onder op het stuur. Als je snelheid maakt zitten je handen beneden, handig als daar ook de rem zit. Ik moest dan eerst met mijn handen naar boven. En waar de versnellingen zitten. Op Peter zijn fiets echt nog met een ouderwets schuifje, tegenwoordig zitten die bij de rem. Heel handig. Fiets ze!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s