Beurtbalkjesoorlog

De wereld staat in brand, overal woedt oorlog. Daar lezen en twitteren we dagelijks over. Er zijn ook veel conflicten die gezellig doorwoekeren zonder dat we daarover horen. Hoe is het bijvoorbeeld met de burgeroorlog in de Centraal-Afrikaanse Republiek? Of de vijf(!) verschillende oorlogen in Congo? Blijkbaar is het stukken minder sexy om daarover te berichten dan over IS dat aan de poorten van Palmyra staat. Goed, er zijn dus veel onderbelichte conflicten en één daarvan wil ik graag onder jullie aandacht brengen: de beurtbalkjesoorlog!

Allereerst, voor de onwetenden onder jullie: een beurtbalkje is zo’n balkje dat je strategisch op de lopende band plaatst tussen jouw boodschappen en die van de anderen in de rij, opdat de caissièr(e) van dienst weet wanneer de betaalhandelingen verricht moeten worden.

Ook goed om te weten: in de beurtbalkjesoorlog zijn er twee duidelijk te onderscheiden kampen. Er zijn mensen die hun balkje netjes achter hun eigen boodschappen neerzetten en er zijn barbaarse ongelovigen die menen dat zij hun balkje vóór hun eigen boodschappen moeten plaatsen of, nog erger, die helemaal niks doen met beurtbalkjes.

De mensen uit het eerste kamp snappen dat het raar is om voor de boodschappen van een ander te moeten betalen en kondigen dus middels het beurtbalkje aan: “Hé, dit was het, je mag stoppen met scannen, ik ga nu mijn pinpas en Bonuskaart pakken en dan kunnen we overgaan tot de daadwerkelijke uitwisseling van geld voor goederen om zodoende de economie lekker draaiende te houden.” Wat het andere kamp precies denkt, is tot op heden hoogst onduidelijk. Polemologen vermoeden dat er voornamelijk een grote onverschilligheid aan ten grondslag ligt, maar dat hebben ze nog niet met zekerheid aan kunnen tonen.

Het lastige aan het conflict is dat het op zeer onvoorspelbare momenten ineens weer op kan laaien. Soms is er tijdenlang niets aan de hand en verloopt ieder bezoek aan de supermarkt vlekkeloos, maar dan ineens duiken er weer overal guerilla’s op die doodleuk hun boodschappen vanuit het karretje op de band zetten en daarna … niets doen! Inmiddels is gebleken dat de passief-agressieve strategie het beste werkt: heb je met een beurtbalkjesongelovige te maken, kun je het beste voor de volgende aanpak kiezen:

  • laat een kleine ruimte open tussen de boodschappen van je voorganger en die van jezelf, maar begin gewoon met het stapelen van de pakken melk, groentes, broden en wat je nog zoal meer in je karretje of mandje hebt liggen;
  • kijk dapper terug wanneer je voorganger je vragende blikken toezendt, maar ga gewoon door met het neerleggen van je boodschappen;
  • als je mandje of karretje leeg is, plaats je zeer demonstratief je beurtbalkje achter je eigen boodschappen – hierbij triomfantelijk kijken mag.

Nu kunnen er twee dingen gebeuren:

  • de beurtbalkjesbarbaar erkent zijn ongelijk en plaatst alsnog een eigen beurtbalkje achter zijn eigen boodschappen;
    óf
  • de verzetsdaad wordt niet op waarde geschat en de situatie escaleert.

In het eerste geval is wel het conflict ter plekke, maar niet de oorlog gewonnen. De ongelovige bekeert zich dan wel kortstondig tot het juiste beurtbalkjesgedrag, maar dat is louter situationeel en zijn intenties veranderen niet. In het tweede geval worden er cruciale slagen binnengehaald, want nu zal de beurtbalkjesheiden in gaan zien waarom zijn overtuiging onjuist is. De caissièr(e) zal namelijk gewoon doorgaan met het scannen van de boodschappen: vaak is de tussenruimte te klein om echt goed opgemerkt te worden en er zijn zelfs kassamedewerkers die zo lekker in hun scanritme zitten dat ze, ook als er wel een tamelijk grote kloof is, gewoon lekker doorgaan zolang ze geen obstakel van noemenswaardige betekenis tegenkomen. En dan komt er altijd een moment dat je voorganger zal zeggen: “Nee, dit is niet van mij hoor,” en dan komt jouw moment! Een blik volstaat vaak, maar je kunt de overwinning eventueel ook binnenslepen met een voldaan “Tja, balkje hè?”. In tijden van oorlog is zelfgenoegzaamheid toegestaan.

En mensen, echt, het is nodig dat we deze strijd aan blijven gaan, want balkjesweigergedrag moet uitgeroeid worden: het druist namelijk in tegen alle vormen van logica en dat kunnen we niet heel veel langer tolereren. Kortom, kom uit voor wie je bent en waar je voor staat en bind de strijd aan. Het is het waard en ik zal je in ieder geval dankbaar zijn.

2 thoughts on “Beurtbalkjesoorlog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s