Brief aan De Volkskrant – 2

Ik vond het tijd voor een knuppel in het hoenderhok en schreef onderstaande brief aan De Volkskrant. Ik weet nog niet of hij geplaatst wordt, maar zo niet, dan hebben jullie hem in ieder geval gelezen.

Hoewel ik erg voor opwaartse sociale mobiliteit ben en ik vind dat iedereen de kansen moet krijgen die hij verdient, ben ik het ook echt eens met Jet Bussemaker (Ten eerste, 6 juni): niet iedereen hoeft naar de universiteit. Ook niet iedereen met een vwo-diploma.
Waarom dat niet? Omdat er op het vwo heel veel leerlingen zitten die helemaal geen wetenschappelijke instelling en/of capaciteiten hebben en dus weliswaar voorbereidend wetenschappelijk onderwijs genieten, maar helemaal niet op hun plek zijn op een universiteit. Natuurlijk waren die er altijd al, maar het worden er steeds meer. Door Cito-training op de basisschool, en bijles en examenbegeleiding op de middelbare school, zijn steeds meer leerlingen in staat om een vwo-diploma te halen. Daar kun je ook weer van alles van vinden, maar dat is een kwestie die elders aangepakt moet worden. Dat niet al deze leerlingen naar de universiteit moeten willen, lijkt me evident. Er is niks mis met een hbo’er met een gedegen theoretische basis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s