Het uit de hand gelopen gedachte-experiment van Van der Meer

Nog niet zo heel lang geleden werd ik op Twitter uitgemaakt voor ‘hyperfeminist’. Ik weet nog steeds niet zo goed of ik dit als geuzennaam moet zien of als een belediging, maar neem het in ieder geval mee in uw overwegingen als u onderstaande leest.

Ik heb me nogal opgewonden over twee artikelen die dit weekend in twee van onze kwaliteitskranten verschenen. Het eerste was een interview in Trouw met Peter Lloyd, waarin hij beweert dat ‘echte gelijkheid de grootste nachtmerrie is van feministen’. Hij schreef een ‘even ludieke als serieuze overlevingsgids voor de moderne man’ en mag op basis daarvan een paar rare dingen zeggen over de achterstelling van mannen in de huidige maatschappij. Lees het anders zelf maar even, u zult lachen.

Maar toen las ik in De Volkskrant het stuk ter introductie van het nieuwe boek van Myrthe van der Meer, over het ‘aanschaffen en houden van een man’, waarin de man vergeleken wordt met een, ik durf het nauwelijks neer te typen, huisdier. Leest u dit vooral ook even, maar beperkt u tot de inleiding, dan weet u genoeg. Ik las de rest van het artikel voor u en ik wil u graag de blaartrekkende humorloosheid verder besparen.

Van der Meer laat met één artikel zien dat Lloyd eigenlijk best een punt heeft en doet daarmee, wat mij betreft, jaren van ‘strijd’ teniet en diskwalificeert zich voor iedere eventuele serieuze opinie ten aanzien van het feminisme. Ik wind me bovenmatig op als vrouwen neergezet worden als domme gansjes, maar ik heb ook nauwelijks maaginhoud genoeg om me door een stuk heen te braken dat de man neerzet als sullige hond. En wat is precies het verschil? Waarom zou het een wel gerechtvaardigd zijn en het andere niet?

Natuurlijk kun je stellen dat mannen vooralsnog in een wat gunstiger machtspositie zitten en dat het altijd beter is om naar boven dan naar beneden te trappen, maar laten we wel wezen: dat is wel een heel slappe verantwoording.

Het stuk van Van der Meer is aanmatigend voor zowel de weldenkende man als vrouw en het was wijs geweest als ze het bij een gedachte-experimentje had gehouden. Gewoon gezellig kletsend met haar vriendinnen, bij een wijntje op een terrasje. Want zo doen vrouwen dat. Toch?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s